Aktivnosti

МАЈСКЕ ИГРЕ

У Геронтолошком центру у у Нишу одржано је такмичење у спортским играма у три дисциплине: набацивање алки, обарање чуњева и бацање плочица.

ПРИРЕДБЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ЋЕЛЕ КУЛА И ВРТИЋА ПЛАВИ ЧУПЕРАК

Мајске дане корисницима Геронтолошког центра у Нишу улепшали су и ученици О.Ш. "Ћеле Кула" и деца предшколског узраста из вртића "Плави чуперак".

ПРОГРАМ ФОЛКЛОРНОГ АНСАМБЛА ЈА ВОЛИМ ФОЛКЛОР-НИШКА БАЊА И ТЕАТРА КРУНА

Поводом Ускрса чланови фолклорног ансамбла "ЈА ВОЛИМ ФОЛКЛОР-НИШКА БАЊА" корисницима Геронтолошког центра у Нишу  су приредили програм градких и фолклорних песама и игара.

НАЈЛЕПШЕ УСКРШЊЕ ЈАЈЕ

Ускрс је један од највећих хришћанских празника и због своје суштине издваја се од свих других дана.

ДРУЖЕЊЕ РАДНИХ ТЕРАПИЈА У ГЕРОНТОЛОШКОМ ЦЕНТРУ МЛАДЕНОВАЦ

У Геронтолошком центру Младеновац је организовано дружење радних терапија. 

КОНЦЕРТ ФОЛКЛОРНОГ АНАСАМБЛА НАИСА

Недељни дан корисницима Геронтолошког центра у Нишу испунили су и улепшали чланови фолклорног ансамбла "НАИСА".

ШЕТЊА ДО ИЗЛЕТИШТА НА НИШАВИ И НИШКЕ БАЊЕ

Са првим пролећним данима и повољним временским приликама корисницима је омогућен боравак у природи. 

КОНЦЕРТ ХОРА УЧИТЕЉСКА ЛИРА

Традиционално, уочи Ускрса чланови хора Учитељска лира приређују концерт за кориснике Геронтолошког центра у Нишу. Дружење са старим пријатељима увек остане у лепом сећању.

У СУСРЕТ УСКРСУ

Поводом Ускрса, у Геронтолошком центру у Нишу, у сарадњи са Католичком црквом одржана је Света миса за кориснике католичке вероисповести. Служио је жупник Марко.

ПРАЋЕЊЕ КОНЦЕРТА У СИМФОНИЈСКОМ ОРКЕСТРУ

На иницијативу запослених у Симфонијском оркестру, група корисника је имала прилику да ужива у врхунској музици .

УЧЕШЋЕ НА МАНИФЕСТАЦИЈИ „ЕВО РУКА ПРИЈАТЕЉУ“ 9

Група корисника присуствовала је на позив Удружења пензионера Лесковца на манифестацији „Ево рука пријатељу“ 9.

КОНЦЕРТ ХОРА МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ

Поводом Дана установе Хор Музичке школе у Нишу је одржао концерт за кориснике и приредио им незаборавне пријатне тренутке.

СИМУЛТАНКА У ШАХУ

Симултанку у шаху са корисницима Геронтолошког центра на 9 табли одиграо је мајсторски кандидат Ранко Ђурић.

УЧЕШЋЕ НА САЈМУ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ

Геронтолошки центар у Нишу учествовао је, заједно са колегама и корисницима из других центара и домова за старе на 9-ом Сајму за пензионере у Официрском дому. 

ПРОСЛАВА ДАНА ЖЕНА

Поводом Међународног Дана жена нашу установу посетили су припадници Полицијске управе у Нишу, и обрадовали кориснике и запослене. 

КОНЦЕРТ ЕТНО МУЗИКЕ ПОВОДОМ ДАНА ЖЕНА

Поводом Дана жена у Геронтолошком центру у Нишу одржан је концерт етно музике у извођењу етно групе Верице Милутиновић.

ПОСЕТА ВЛАДИКЕ АРСЕНИЈА

Владика нишки господин Арсеније посетио је Геронтолошки центар у Нишу.

ФОЛКОРНЕ ИГРЕ И ПЕСМЕ КУД „ЗАПЛАЊСКИ ВЕЗ“

Чланови КУД „ЗАПЛАЊСКИ ВЕЗ“ из Гаџиног Хана извели су богат програм фолклорних песама и игара за кориснике, и увеселили њихову свакодневницу.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ДРЖАВНОСТИ МУЗИЧКО-ПОЕТСКИМ ПРОГРАМОМ

Дан државности Србије - Сретење је државни празник Србије који се прославља 15. И 16. фебруара, а установљен у спомен на дан када је 1804. године подигнут Први српски устанак, и такође се прославља као Дан уставности Србије у спомен на дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав  - Сретењски устав. 

ФОЛКЛОРНЕ ИГРЕ И ПЕСМЕ КУД „ТЕСЛИНО КОЛО“

Чланови КУД „Теслино коло“ извели су богат и разноврстан програм фолклорних песама и игара за кориснике Геронтолошког центра у Нишу

ПОСЕТА МИНИСТРА ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић 

ФОЛКЛОРНЕ ИГРЕ И ПЕСМЕ И ПОЕЗИЈА

Један зимски дан корисницима су увеселили чланови КУД-а „Абрашевић“ као и песници Удружења песника и писаца „Чегар“, у сарадњи са НКЦ-ом. 

ПОСЕТА ЧЛАНИЦА КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА

Чланице Кола Српских сестара су и овом приликом обрадовале кориснике Геронтолошког центра у Нишу. 

ДОНАЦИЈА СИГУРНОСТ ДОО НИШ ЗА БОЖИЋ

Привредно друштво СИГУРНОСТ ДОО НИШ донирало је Геронтолошком центру 40.000,00 динара да преузме робу у одређеном маркету – ЛЕОН, на име поклона за кориснике за Божић.

ПОКЛОН ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Поводом новогодишњих и божићних празника, градоначелница града Ниша Драгана Сотировски уручила је поклон домаћих производа Геронтолошком центру, које традиционално уочи празника шаље Председник Републике Србије Александар Вучић.

ПРИРЕДБЕ ПОВОДОМ НОВЕ ГОДИНЕ

Поводом новогодишњих празника деца и васпитачице из вртића „СЛАВУЈ“ за кориснике су припремили пригодан програм, и поделили им честитке.

ДАНИ ФОЛКЛОРА

Фолклор је познат као појам који је везан за традиционалну изворну песму и игру. Преноси се са старијих на млађе, и осликава духовну и културну прошлост једног народа.

ПОСЕТА ГЕРОНТОЛОШКОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАД

Пријатно зимско јутро погодно за путовање. Група корисника и радника кренула је на пут за Београд, у посету Геронтолошком центру Београд. Уз  гостољубивост домаћина и пријатну атмосферу, обилазак установе, песму и музику, дружење са корисницима и колегама, свима је остало у лепом сећању. 

УЧЕШЋЕ НА ТАКМИЧЕЊУ У ДОЉЕВЦУ

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, екипа корисника Геронтолошког центра Ниш учествовала је на такмичењу у спортским играма, и то у шаху, обарању чуњева и пикаду. 

ФОЛКЛОРНЕ ИГРЕ И ПЕСМЕ – УДРУЖЕЊЕ ПЕНЗИОНЕРА ГРАДА ЛЕСКОВЦА И КЛУБ ПЕНЗИОНЕРА

Дан за памћење и незаборав. Музика, песма и игре из врањанског краја, импресивне боје народне ношње. 

ПОСЕТА ВЛАДИКЕ НИШКОГ АРСЕНИЈА

По доласку на чело Епархије нишке, Владика Арсеније je са свештенством служио Свету литургију за кориснике Геронтолошког центра у Нишу. Данашња посета везана је за опремање Богослужбеног и молитвеног простора за потребе корисника и запослених. 

ДОНАЦИЈА ЦРВЕНОГ КРСТА НИШ

Црвени крст из Ниша уручио је Геронтолошком центру у Нишу 200 пари патика, за потребе корисника.

ГОСТОВАЊЕ ГРАДСКОГ ХОРА ИЗ ДЕСПОТОВЦА

Имали смо задовољство да уживамо у музици и песми, и прелепој ношњи чланова Градског хора из Деспотовца.

ПРАЋЕЊЕ ПОЗОРИШНЕ ПРЕДСТАВЕ

У сарадњи са Народним позориштем из Ниша, група корисника пратила је представу Крушевачког позоришта  и Арт теме „И сваки пут као да је први“.

КОНЦЕРТ УЧИТЕЉСКЕ ЛИРЕ

Још један овогодишњи концерт чланова хора Учитељска лира. 

МУЗИЧКО ПРЕПОДНЕ

Једно предивно преподне. 

ПОСЕТА ЧЛАНИЦА КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА

Традиционално, као и у годинама пре пандемије Ковид – 19, чланице Кола Српских сестара посетиле су Геронтолошки центар Ниш. 

СЛАВА СВЕТА ПЕТКА

Света Петка је крсна слава Геронтолошког центра, и обележава се 27. октобра. 

МЕСЕЦ СОЛИДАРНОСТИ СА СТАРИМА

Октобар месец је Месец солидарности са старима. У Геронтолошком центру у Нишу се тим поводом организују бројне културно-забавне, духовне и спортско-рекреативне активности и манифестације. 

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА У ДЕСПОТОВЦУ

На позив колега из Домског одељења за одрасла и старија лица из Деспотовца наши корисници су имали прилике да учествују на Ликовној колонији „Треће доба 2023“. 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТАРИХ 2023

Поводом Међународног дана старих за кориснике Геронтолошког центра одржан је Музичко-поетски програм у извођењу вокалних солиста и рецитатора сениора. 

НА ФЕСТИВАЛУ „ЦВЕТ НА ДЛАНУ“

У Културно-просветном центру Петровац на Млави одржан је XII инклузивни фестивал „Цвет на длану“. 

СЛАВА КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА

Чланице Кола Српских сестара прославиле су Крсну славу рођење Пресвете Богородице – Мала Госпојина у Саборном храму уз благослов Преосвећеног Епископа нишког Господина Арсенија. 

Акредитована обука: "Оснаживање професионалаца у центрима за социјални рад за процену и заступање пред сарадничким системима"

У Геронтолошком центру Ниш је одржана дводневна акредитована обука: "Оснаживање професионалаца у центрима за социјални рад за процену и заступање пред сарадничким системима".

СЕПТЕМБАРСКИ ДАН НА ИЗЛЕТИШТУ У БРЗОМ БРОДУ

Сунчани септембарски дан, идеалан за излет у природи. Излетиште крај реке Нишаве у Брзом Броду је право место за боравак у зеленом окружењу. 

ИЗЛЕТ У ЛУКОВСКУ БАЊУ

Пријатан септембарски дан, добри домаћини и очаравајућа природа су били више него довољни за добро расположење групе корисника која је вођена на излет у Луковску Бању. 

КОНЦЕРТ ЛЕПЕ ЛУКИЋ

У сарадњи са Нишким културним центром корисници и радници Геронтолошког центра у Нишу имали су несвакидашњу прилику да уживају на концерту Лепе Лукић и њених гостију на Летњој позорници у Тврђави. 

ЗЛАТНА МЕДАЉА ЗА БРЗО ХОДАЊЕ

Државно првенство у атлетици за ветеране одржано је 26-ог августа ове године у Сремској Митровици. На такмичењу , у дисциплини брзо ходање, дужина стазе 3 км корисник Геронтолошког центра у Нишу Зоран Стојановић освојио је прво место и окитио се златном медаљом. 

ДРУЖЕЊЕ И УЧЕЊЕ СА СТУДЕНТИМА

Геронтолошки центар Ниш дуги низ година остварује успешну сарадњу са Филозофким факултетом у Нишу. Ове године Департман за социјалну политику иницирао је летњу праксу за студенте. 

УЧЕШЋЕ НА „ 16. ОЛИМПИЈАДИ СПОРТА, ЗДРАВЉА И КУЛТУРЕ ТРЕЋЕГ ДОБА, НИШ -2023“

Олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба под слоганом „ЗА АКТИВНУ И КРЕАТИВНУ СТАРОСТ“ одржана је 02.09.2023. године у парку  Светог Саве. Према речима организатора она у основи носи обележје културе умешности живљења у старости и представља нови однос према старости и старењу. 

ИЗЛЕТ ДО СМЕДЕРЕВА И ОКОЛИНЕ

Група корисника, у пратњи радника кренула је на излет до Смедерева. У путу до одредишта обиђени су и манастири Покајница и Копорин.

ИЗЛЕТ ДО БЕЛЕ ПАЛАНКЕ, ДИМИТРОВГРАДА…

Доручак на врелу у Белој Паланци.

КОНЦЕРТ АНСАМБЛА "ВЕНАЦ"

У оквиру Међународног студентског фестивала фолклора који је одржан од 16.07. до 20.07.2023. године на Летњој позорници у Тврђави одржана је и етно кореодрама у извођењу професионалног ансамбла „Венац“- Грачаница а поводом 700 година од оснивања.

ИЗЛЕТ ДО ВРЊАЧКЕ БАЊЕ

Топао летњи дан, празник Светих апостола Петра и Павла

ИЗЛЕТ НА ОБАЛАМА РЕКЕ НИШАВЕ

Организован је излет корисника до излетишта на Нишави, код насеља Брзи Брод.

КОНЦЕРТ ХОРСКЕ ГРУПЕ НЕВЕН

Чланови хорске групе Невен одржали су концерт за кориснике

ИЗЛЕТ ДО НИШКЕ БАЊЕ

У летњим месецима, када временске прилике дозвољавају корисницима се организују излети до оближњих излетишта, бања, манастира и других знаменитих места у непосредној близини.

КОНЦЕРТ ПРОФЕСОРА МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ

Професори Музичке школе одржали су концерт класичне музике за кориснике Геронтолошког  центра у Нишу. 

СТРУЧНА ПРАКСА СА СТУДЕНТИМА ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА

У сарадњи са Филозофским факултетом у Нишу , студенти департмана за социјални рад и социјалну политику имали су стручну праксу у Геронтолошком центру у Нишу. 

ЕТНО И ИЗВОРНА МУЗИКА У МАЈУ

Прoменљиво мајско време и пролећне дане корисницима Геронтолошког  центра у Нишу улепшали су чланови Етно групе Верице Милутиновић и инструменталисти КУД „Абрашевић“. 

ПОСЕТА АНТИЧКОМ НАСЕЉУ МЕДИЈАНА

У сарадњи са Народним музејем из Ниша организована је посета групе корисника Античком насељу Медијана. 

ДОНАЦИЈА КОМПАНИЈЕ Centrosinergija ГЕРОНТОЛОШКОМ ЦЕНТРУ НИШ

Поводом обележавања 50 година успешног рада и постојања Геронтолошког центра Ниш, компанија Centrosinergija d.о.о. из Београда,  обезбедила je посластице из широког асортимана Јафа (Jaffa)

УСКРШЊЕ РАДОСТИ

У Геронтолошком центру у Нишу одржана је традиционална манифестација „Најлепше ускршње јаје“.

Инклузивни фестивал - Поново заједно

Дом за децу и лица ометена у развоју „Др Никола Шуменковић“ из Стамнице 01.07. 2023. године  у Културно-просветном центру у Петровцу на Млави организовао је, после извесног времена XI Инклузивни фестивал под називом „ЦВЕТ НА ДЛАНУ“. 

Концерт музичке школе

После дуже паузе, условљене епидемијом Ковид-19 ученици и професори Музичке школе поново су били гости Геронтолошког центра у Нишу. 

Интернационалне хорске свечаности

На Летњој позорници у Нишу одржане су 28. Интернационалне хорске свечаности а част да их отвори имао је нишки вокални састав „Константин“. 

Донација санитетских возила

Геронтолошки центар у Нишу добио је три нова санитетска возила за хитне интервенције, превоз пацијената на дијализу и једно возило са платформом намењено особама са инвалидитетом.

Учешће на сабору завода “ Мале пчелице“

 На позив Завода за смештај одраслих лица „Мале Пчелице“ из Крагујевца поводом обележавања 50 година рада и постојања и прослављања крсне славе, два корисника и радни терапеут из наше установе присуствовали су овом свечаном догађају.

Дружење у парку

Свакодневно, за време повољних временских прилика у парку око дома окупљани су корисници, уз разговор, пошалице, занимљиве приче, поезију, разне појмовне игре, песму, музику и др.

Манифестација „најлепше ускршње јаје“

Поводом Ускрса корисници Геронтолошког центра у Нишу ангажовали су се у фарбању  и аранжирању ускршњих јаја. 

Донација кревета

 У сарадњи са невладином организацијом „Љуби ближњега свога“, град Ниш је вредну донацију усмерио Геронтолошком центру која се састоји од 15 хидрауличних кревета са специјалним душецима против декубита, као и хидрауличну каду за непокретне кориснике. 

Божићни и Новогодишњи празници

Одржана је новогодишња прослава за кориснике уз послужење и музику вокалног солисте Дејана Дејановића као и пригодан поклон.

Слава Света Петка

Свету Петку сматрају за заштитницу, а верује се да посебно помаже женама, деци и старим особама. Верници јој се обраћају молитвом како би им помогла у тешким животним невољама.

Видео конференција

На иницијативу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, за 20 геронтолошких центара обезбеђена је техничка опрема како би се корисницима олакшала комуникација са својим породицима, која је ограничена у време епидемијe Ковид 19.

Поклони за кориснике и Установу - ДОНАЦИЈЕ

Поводом Нове 2021. године корисницима Геронтолошког центра Ниш, ове празничне празничне дане улепшани су пригодним поклонима.